Home

Nieuws 164 x bekeken

Opbrengst beren bij Tönnies hoger dan bij Westfleisch

Düsseldorf – Tönnies rekent beren tegen een hogere prijs af dan Westfleisch. Dat concludeert de Landbouwkamer Noordrijn-Westfalen na een vergelijking aan de hand van een 15.000 varkens omvattende steekproef.

Bij een prijsniveau van € 1,40 per kilo en een gemiddeld slachtgewicht van 94,2 kilo bleek de door vleesconcern Tönnies uitbetaalde prijs € 1,50 per beer hoger uit te pakken. Het voordeel wordt bovendien groter naarmate de slachtgewichten lager zijn, aldus de Landbouwkamer in een bijdrage in het boerenbondsorgaan Landwirtschafliches Wochenblatt Westfalen-Lippe.

De verschillen en afrekening worden veroorzaakt door de verschillende classificeringsmethodes. Tot dusver ontbreken vaste afrekeningsformules voor de berenleveranties, hoewel deze flink toenemen.

Westfleisch past een vaste korting toe van 2 cent per kilo geslacht gewicht op de Vereinigungspreis en zet overigens een Auto-fom-classificering in voor het varken als geheel. Tönnies kort 3 cent per kilo maar betaalt verder een vast bedrag per kilo. Alleen het buikvleesaandeel wordt met Auto-fom bepaald en kan kortingen en toeslagen opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.