Home

Nieuws 327 x bekeken

Omkatonderzoek paprika en peer

Den Haag – Het Kwaliteitscontrolebureau KCB onderzoekt mogelijke fraude met herkomst van paprika en peer, het omkatten van product. Het is een vervolg op Duits onderzoek dat naar Nederland leidde

Bij peer onderzoekt de KCB het omkatten van Belgische peren. Dat onderzoek richt zich op één bedrijf, laat de KCB weten. Daarnaast onderzoeken inspecteurs ook het omkatten van paprika.
Voor beide onderzoeken werd de Algemene Inspectiedienst door Duitse controle-instanties benaderd. Het vervalsen van de herkomst kan een meerprijs opleveren, zeker wanneer het om een Duitse herkomst gaat.

Volgens technisch directeur Jean Crombach is herkomstcontrole een speerpunt van de KCB, maar is dit een bijzondere situatie. ”De Duitse controlediensten kijken sterker naar herkomst.

Onderzoeken hoeven niet tot een verdere vervolging te leiden. Een gelijk onderzoek naar omkatten van aardbeien werd afgelopen jaar door de KCB afgesloten. Tijdens het onderzoek kwamen slordigheden aan het licht, waarmee de verkeerde herkomstaanduiding te verklaren was. Als de KCB signalen krijgt dat het om grote partijen gaat en er bewust wordt opgetreden, kan KCB overgaan tot een tuchtrechtzaak. Dat is bij aardbeien niet gebeurd.

Het is nog te vroeg om te concluderen of het onderzoek bij paprika en peer tot zo’n melding zal leiden. Het onderzoek loopt al wel enige tijd om vast te stellen dat het om structurele overtredingen gaat, stelt Crombach.

Of registreer je om te kunnen reageren.