Home

Nieuws 145 x bekeken

Oeso en FAO willen landbouwmarkten hervormen

Genève – De G20 van machtigste landen moet hard ingrijpen om speculatie en restricties voor de handel in landbouwgewassen tegen te gaan.

Dat schrijven onder andere wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een gezamenlijk rapport.

De FAO en Oeso hadden de leiding bij het schrijven, maar ook vijf andere organisaties zijn betrokken. De G20 komt op 22 en 23 juni samen om te spreken over de toegenomen beweeglijkheid van agrarische markten. Voorzitter is de Franse president Nicolas Sarkozy, die eerder kritisch was over excessieve speculatie op termijnmarkten.

De rapporteurs bevelen aan de termijnmarkten doorzichtiger te maken. Nu wordt soms een groot aantal posities ingenomen door partijen die geen baat hebben bij levering. Landen moeten handelsbeleid wat de rapporteurs betreft stroomlijnen en dus voorspelbaar maken. Ook willen de rapporteurs dat landen meer informatie over voorraden en productie met elkaar delen,
Een markt functioneert alleen met voldoende informatie, schrijft de economische theorie immers voor. Het is echter juist het gebrek aan kennis in de markt waarmee de machtige handelsconcerns als Cargill en ADM deels hun geld verdienen, aldus de Oeso en de FAO. 16 procent van de wereldbevolking is echter ondervoed en kan zich prijsschokken niet veroorloven.

Om de consequenties van prijsschokken op te vangen zouden landen ”ouderwets” voorraden kunnen opbouwen en de productie van vooral kleine boeren in arme landen kunnen stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.