Home

Nieuws 190 x bekeken

‘Nog geen vrijhandelsgesprekken EU en Nieuw-Zeeland’

Auckland – Het is nog te vroeg voor vrijhandelsgesprekken tussen de EU en agrogrootmacht Nieuw-Zeeland.

Dat heeft Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht gezegd tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland. De Vlaming geeft voorrang aan een nieuw WTO-wereldhandelsakkoord.

Om een nieuw WTO-verdrag te realiseren moet de nadruk minder worden gelegd bij de landbouw, zei De Gucht tegen de New Zealand Herald. Al tien jaar loopt de zogeheten Doha-ronde. Met name landen als India en China vinden dat zij als ontwikkelingslanden meer rechten verdienen om de landbouw in noodsituaties te beschermen.

De Gucht spreekt van een te grote nadruk in de onderhandelingen op de landbouw. Tevens vindt de oud vice-premier van België dat bepaalde ontwikkelingslanden zich anders moeten opstellen. Hij sprak volgens de New Zealand Herald van een ”China met twee gezichten.” China is na de EU de belangrijkste handelspartner van Nieuw-Zeeland.

Volgens De Gucht kent China enerzijds zoveel vreselijk armen als Afrika terwijl anderzijds China op de wereldmarkt een speler van niveau is. Nieuw-Zeeland is met grote agri-exporterende landen als Australië en Brazilië groot voorstander van een deal waarbij de EU en de VS hun landbouw verder openstellen voor landbouwproducten van buiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.