Home

Nieuws 185 x bekeken 8 reacties

’Natuurbeleid creëert burgeroorlog’

Den Haag – De implementatie van Natura 2000 in Nederland moet door een buitenlandse organisatie worden onderzocht. Dat zei senator Henk Tiesinga (CDA) dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer over het natuurbeleid.

Tiesinga vindt het de nationale en Europese beschermingsregels te rigide en pleit voor meer dynamiek. Ook vreest hij dat Nederland strenger is dan de EU voorschrijft.

VVD’er Sybe Schaap deed daar nog een schepje bovenop. Hij hield de Eerste Kamer en staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) voor dat Natura 2000 ervoor zorgt dat mensen een hekel krijgen aan natuur. ”Natuurgebieden worden gezien als bedreigde enclaves in een vijandelijke omgeving”, zei hij. ”Zo creëer je een burgeroorlog.”

Schaap gaf terreinbeherende en natuurorganisaties het advies zich te bezinnen op de toekomst in plaats van te klagen over het kabinetsbeleid. ”Het draagvlak van de burger neemt af. Herbezinning op het eigen beleid en de financiering kan dan niet uitblijven. Zelfbeklag heeft geen zin.”

Lijnrecht tegenover CDA en VVD staan de linkse fracties en de Christenunie. Senator Egbert Schuurman van die laatste partij noemde het ’bijzonder spijtig’ dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) door de bezuinigingen niet kan worden afgemaakt. Hij pleitte voor het alsnog realiseren van de robuuste verbindingszones en het stimuleren van de biologische landbouw aan de randen van de EHS. ”Het machinemodel moet worden ingeruild voor het tuinmodel”, aldus Schuurman.

Het debat wordt dinsdagavond voortgezet. Dan reageert Bleker op de inbreng van de Eerste Kamer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rechts werkt en links draait er alles door. Ze hebben een gat in de hand of zelfs geen hand. Dat het bonus gedoe af gelopen moet zijn is wel duidelijk. Maar van goede landbouwgrond natuur maken en gronden onder water laten laten lopen is absolut niet te acsepteren!!!! Het gebras moet afgelopen zijn! Als je ziet hoe de bossen verwaarloost zijn en natruugebieden erbij liggen is bedroevend.

 • no-profile-image

  Als ik zie hoe groot de maatschappelijke weerstand hier in de regio is tegen het omvormen van agrarische grond naar [nieuwe]natuur,dan is het triest om te zien dat linkse partijen zich zo blijven inspannen voor moeras riet en ruigt.Ze staan volkomen buiten de werkelijkheid.

 • no-profile-image

  Dierenvriend zo is het, als je ziet met wat voor een geweld en vernielingen staatsbosbeheer bomen kapt , Natuur beheerders zijn niets onziende mens haten de betweters geworden,

 • no-profile-image

  Teun

  Dit laat zien hoe kortzichtig de VVD en het CDA is. Natuur is een basisvoorwaarde voor het menselijk bestaan.
  Het wordt tijd dat de landbouw iets terug doet voor de miljarden subsidie die zij hebben ontvangen.
  Hier in Brabant zak je tot in de enkels weg in de stont, dit omdat een handje vol boeren geen maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen richting zijn medeburger. Zij zijn vergeten dat grote hoeveelheden natuurgrond in de jaren vijftig zijn omgezet naar landbouwgrond.
  Voor de 80% procent export wordt het grondwater vergiftigd, de mensen worden ziek, de biodiversiteit gaat hollend achteruit en dan maar roepen dat natuur een linkse hobby is. Schandalig!

 • no-profile-image

  Precies Teun, zo is het. Het laatste Peelveld dat in Brabant naar de kloten ging begin jaren '60 was de Vredepeel en daarvandaan is Willy van Bakel nu al jarenlang bezig om tot in de VS en India zijn gore megavuiligheden te praktizeren over de ruggen van weet ik hoeveel mensen en dieren. En van natuur en milieu! Peel, Kempen, Meierij, Langstraat en Midden Brabant stinken mijlen tegen de wind in naar varkensellende en kippenmisére. En dat alles dankzij het satanische CDA! En het oerstomme VVD-kapitalisme. Wég daarmee, zo gauw mogelijk.

 • no-profile-image

  Beste Teun je bent het misschien even vergeten maar primair is voedsel voor het menselijk bestaan.Je mag je gelukkig prijzen dat je in een landje woont waar agrarische ondernemers dat ook voor jou voor [een klein uur loontje] willen produceren

 • no-profile-image

  O ja Katrien welke vermomging neem je de volgende keer aan?

 • no-profile-image

  Tegen ons dorp aan willen ze een groot bos maken, felle tegenstand van alle bewoners.
  Mooie uigestrekte graanvelden,waar men volop hazen, konijnen, broedende vogels ziet willen we. Bij staatsbosbeheer en natuurmonumenten kom je dit echt niet meer tegen. Bij ons in het dorp willen ze uitzicht, en niet tegen een bomenrij aankijken. De grond is onteigend van de agrarier, en staatbosbeheer krijgt de grond van de overheid voor NIKS . Zo wil ik ook wel een bedrijfje beginnen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.