Home

Nieuws 268 x bekeken

'Nationaliteit koper Duitse Van Drie-bedrijven niet relevant'

Bonn – De nationaliteit van de koper van de Duitse bedrijven van de Van Drie Group is niet van belang voor de Duitse kartelautoriteiten. Enige voorwaarde is dat de koper onafhankelijk is van Van Drie.

Dit zegt een woordvoerder van het Duitse Bundeskartellamt. Volgens Van Drie is het streven om voor 1 april de drie Duitse bedrijven van Van Drie (Van Drie Deutschland, Schils en Naturalys) te hebben overgedaan aan een andere partij. Het Bundeskartellamt noemt geen termijnen.

Van Drie heeft volgens het Kartellamt ongeveer 20 procent van de Duitse mestkalverplaatsen in handen, maar het is wel de grootste partij in zowel Duitsland als in de hele Europese Unie. Daarom moet het de Duitse bedrijven bij de overname van Alpuro afstoten.

In principe zijn daarvoor diverse kopers in de race, zowel meerdere Duitse bedrijven (minstens zes bedrijven zijn actief in het kalfsvlees) als het Nederlandse Denkavit. Dat heeft in Duitsland tussen de 20.000 en 30.000 mestplaatsen en laat de kalveren bij Bahlmann slachten. Dit bedrijf heeft zelf ook ongeveer evenveel eigen mestplaatsen en is ook een mogelijke gegadigde voor de overname van de Van Drie-bedrijven. Andere mogelijke kandidaten zijn Brüninghoff, Westfleisch en nog een aantal kleinere spelers.

De verkoop van de Van Drie-bedrijven in Duitsland zal ook gevolgen hebben voor de aanvoer van vleeskalveren bij de Nederlandse Van Drie-slachterijen. Van de 40.000 tot 50.000 kalveren die de integratie jaarlijks in Duitsland afmest, wordt het grootste deel in Duitse slachterijen geslacht.

Volgens schatting van het Bundeskartellamt, worden er echter ook tussen de 10.000 en 20.000 per jaar naar de Nederlandse slachterijen van het concern gebracht.

Eenmaal verkocht, mogen de Duitse onderdelen van Van Drie niet binnen vijf jaar worden teruggekocht door de integratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.