Home

Nieuws 252 x bekeken

Mondiale angst voor radioactief eten Japan

Tokio - De Verenigde Staten hebben groenten en onbewerkte melk uit vier prefecturen in de omgeving van de Japanse kerncentrale Fukushima I in de ban gedaan om radioactief voedsel te weren.

Dit gebeurde kort nadat de Japanse autoriteiten woensdag waarschuwden elf groentensoorten met een ,,drastisch'' verhoogde hoeveelheid radioactieve deeltjes niet meer te eten.

Het gaat onder meer om broccoli, bloemkool, koolsoorten en bladgroenten. Eerder werd al bekend dat onbewerkte melk radioactief besmet was. Ook in kraanwater in omgeving van de kerncentrale is een te hoge concentratie radioactieve deeltjes gemeten. En ook zeewater is besmet.

Volgens de Japanse premier Naoto Kan is het eten van 100 gram radioactieve groenten tien dagen lang gelijk aan de hoeveelheid radioactiviteit die men jaarlijks binnenkrijgt op natuurlijke wijze. Radioactief voedsel smaakt of ruikt niet anders dan normaal.

De effecten van de nucleaire crisis hebben echter ook al effect op Japanse supermarkten en restaurants in heel Azië, die sinds 11 maart, de dag van de beving en tsunami in Japan die de nucleaire crisis veroorzaakten, stellen minder te verkopen. Steeds meer Aziatische landen testen het voedsel dat uit Japan wordt geïmporteerd.

Er komt nog steeds straling vrij uit de kerncentrale. Enkele reactors worden gekoeld met zeewater om een mogelijke meltdown te voorkomen, maar werkzaamheden bij reactor 2 liggen stil wegens een te hoog stralingsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.