Home

Nieuws 216 x bekeken

'Minder lasten voor boeren bij hervorming GLB'

Brussel – De administratieve lasten voor boeren en de uitvoeringslasten voor de overheid moeten bij de hervorming van het Europees landbouwbeleid zo laag mogelijk zijn.

Dat is het uitgangspunt van voorstellen die Nederland en Denemarken hebben ingediend voor bespreking op de eerstkomende EU-landbouwraad, op 17 maart. De voorstellen zouden inmiddels de steun hebben van vrijwel alle lidstaten, meldt persbureau AgraEurope.

Algemene stelregel in de voorstellen zou zijn dat de baten van bepaalde maatregelen moeten opwegen tegen de kosten. Als dat niet zo is, dan zou elders compensatie gevonden moeten worden.
De voorstellen richten zich met name op de lasten die worden veroorzaakt door controles.

Nederland en Denemarken bepleiten een risico-aanpak, waarbij lidstaten en sectoren minder worden gecontroleerd als zij zelf over goede controlesystemen beschikken, dan wel als in het verleden weinig overtredingen zijn vastgesteld.

Beide lidstaten zouden ook voorstellen om randvoorwaarden (cross compliance) aan te passen of te schrappen als ze nauwelijks worden overtreden. Verder vinden ze dat controles en boetes ’proportioneel’ moeten zijn, en dat meer gebruik moet worden gemaakt van technologische hulpmiddelen om de controlekosten te drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.