Home

Nieuws 214 x bekeken

Mengvoersector trekt boetekleed aan

Rotterdam – De mengvoersector heeft het convenant, de zogenoemde gentlemens-agreement, om fosfaatarme voeders te stimuleren onvoldoende nageleefd. Daardoor is het fosfaatoverschot nodeloos gegroeid.

”Als we het veevoerconvenant van 1997 consequent hadden uitgevoerd, hadden we nu minder problemen.” Dat stelt de directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) Henk Flipsen dinsdag in Boerderij.

Bij de overgang naar Minas is de 30-procentskorting op varkens- en pluimveefosfaatrechten ongedaan gemaakt door het toenmalige ministerie van LNV. Ze konden daardoor straffeloos meer fosfaat per dier gebruiken als ze de mest maar verantwoord afzetten.

LNV voorzag hierdoor een vergroting van het fosfaatoverschot. De mengvoersector sloot daarop een convenant af om de duurdere fosfaatarme voeders te blijven produceren en het gebruik ervan actief te promoten. ”Je kunt wel fosfaatarm voer aanbieden, als varkenshouders dit voer niet zien zitten heb je nog niets”, stelt Flipsen. ”Je kunt niet van een boer verlangen dat hij jarenlang duurder voer voert terwijl hij het zelf niet ziet zitten.”

De ervaring met het convenant uit 1998 leidt ertoe dat een volgend veevoerspoor, dat in april bekend gemaakt wordt, niet in een convenant gegoten wordt. ”Uit de afspraken zullen, na een vrijwillige start, verordeningen (van het Productschap Diervoeder) voortkomen die wel een verplichtend karakter hebben”, aldus Flipsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.