Home

Nieuws 170 x bekeken

LTO: telers in verticale keten missen GMO-steun

Den Haag – De huidige Europese regels voor Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groente en fruit zijn te veel gericht op horizontale bundeling in producentenorganisaties.

GMO houdt nu te weinig rekening met telers die verticale ketenintegratie aangaan. ”Het is bekend dat telers die dieper in de keten actief zijn, ook hogere rendementen halen”, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. LTO wil deze maand een visie afronden over de GMO-toekomst na 2013.

Daarbij kwam LTO in aanvaring met koepel voor afzetorganisaties DPA. Maat noemt DPA te conservatief. ”DPA wil niets veranderen aan het systeem, maar het heeft niet geleid tot genoeg marktmacht voor de primaire sector.”

LTO verwacht in maart tot een brede visie te komen over GMO. Vorige week stelde ZLTO al dat GMO-gelden ook voor telers beschikbaar moet komen die niet in een erkende telersvereniging actief zijn. LTO Noord Glaskracht wilde zover nog niet gaan. Volgens Maat is LTO ook zover nog niet. ”Laten we daar nu eerst intern over praten.”

DPA vreest dat afzetorganisaties in het gedrang komen als de eis van lidmaatschap vervalt in een nieuw GMO-stelsel. Volgens Maat is de afzet zelf verantwoordelijk voor de huidige versnippering. GMO kan zelf geen bundeling opleveren, stelt hij.

DPA weet dat eurocommissaris Ciolos al heeft aangegeven weinig verandering door te voeren na 2013. Maat betwijfelt dat: ”Ik heb hem daarover in Copa-Cogeca-verband nooit zo horen praten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.