Home

Nieuws 372 x bekeken

Kootwijkerbroek snift en lacht bij film

Kootwijkerbroek - De film Mannenbroeders van Kootjebroek is maandagavond ademloos bekeken door ruim driehonderd mensen. De film leidde tot een enkele traan en soms tot een uitbundige lach.

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zat op de eerste rij in het Kootwijkerbroekse kulthurhus Essenburcht. Hij noemde de film na afloop indrukwekkend. Gevraagd naar het moment uit de film dat hem het meest was bijgebleven, noemde hij een strijkende tante, die zich afvraagt of het nog wel nodig is om zo lang door te vechten tegen de overheid. Om direct daarna op te merken dat je toch door moet gaan als je vindt dat je onrecht is aangedaan. Bleker zei dat hij zich in die opvatting kon vinden.

De tante was een van degenen die tijdens de vertoning de lachers op de hand kreeg. Een enkele snif klonk bij de afsluiting waarbij psalm 35 klonk: "Twist met mijn twisters, Hemelheer."
Terugblikkend zegt Bleker dat tijdens de mond- en klauwzeercrisis in Kootwijkerbroek zowel door de overheid als door mensen in Kootwijkerbroek dingen gezegd zijn, die anders hadden gekund. De opmerking van zijn voorganger minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) dat Kootwijkerbroek pas zou geloven dat er MKZ was, als de Lieve Heer dat zelf zou komen vertellen, plaatste Bleker in de categorie 'jammer'. "Er zijn in Kootwijkerbroek dingen gebeurd die niet konden en het is jammer dat zo'n uitspraak is gedaan. Dat is jammer, punt."

De staatssecretaris ging niet in op de vragen die Lau Jansen van de Stichting Onderzoek Mond en Klauwzeer Kootwijkerbroek stelde na afloop van de vertoning. Jansen zal vrijdag in een hoorzitting op het ministerie de degens kruisen met het departement over het besluit om tot ruiming van 60.000 dieren over te gaan. Jansen zegt dat klip en klaar is dat de vaststelling van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek in 2001 niet juist is geweest.

Bleker zegt te hopen dat de juridische strijd nog tijdens zijn bewindsperiode kan worden afgerond. "En ik wil dat we elkaar dan recht in de ogen kunnen kijken, ongeacht de uitkomst." De staatssecretaris gaat ervan uit dat het departement sterk staat. Hij ziet geen redenen om nu al rekening te houden met financiële consequenties van een eventueel verlies van de overheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.