Home

Nieuws 169 x bekeken

Kamer steunt Blekers bezwaren tegen akkoord Mercosur

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) krijgt voluit steun van de Kamer bij zijn bedenkingen tegen een handelsakkoord van de EU met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Een ruime Kamermeerderheid nam woensdag een motie van CDA en VVD aan, die vroeg om eerst de effecten van zo’n akkoord voor de agrarische sector door te rekenen. Een akkoord mag van de Kamer geen concessies bevatten die negatief uitpakken voor Europese en Nederlandse boeren.

Bleker had eerder al gezegd dat hij de hervatting van de handelsbesprekingen met Mercosur wil aankaarten op de Raad van EU-landbouwministers, donderdag. ”Ik vind niet dat de agrarische sector altijd de partij moet zijn die concessies moet doen om andere zaken binnen te halen”, zei Bleker dinsdagavond in de Kamer.

De staatssecretaris is het overigens niet eens met de Kamer dat er eerst een WTO-akkoord moet worden gesloten, voordat de besprekingen met Mercosur kunnen worden beklonken. ”De EU heeft de volgorde omgekeerd: succes bij de onderhandelingen met Mercosur is van belang voor het wereldhandelsoverleg.”

Europese landbouworganisaties vrezen dat met name de vleessector te lijden zal hebben onder een handelsakkoord. De kans is namelijk groot dat goedkoop Zuid-Amerikaans vlees dan makkelijker de EU in komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.