Home

Nieuws 153 x bekeken

Kabinet streeft naar klein budgetverlies GLB

Den Haag – Het kabinet zet in op een beperkt budgetverlies voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Formeel stelt de regering dat het budget ’nominaal bevroren’ moet worden. Dit betekent dat de uitgaven niet met de inflatie mogen meestijgen. Daarmee houdt Nederland vast aan een forse begroting voor landbouw.

Die opstelling is niet verrassend. Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) heeft al eerder aangegeven dat er niet te veel mag worden getornd aan het GLB-budget, hoewel hij enig verlies onontkoombaar acht.

Het is overigens niet gezegd dat volgens deze visie Nederlandse boeren na 2013 ongeveer hetzelfde bedrag aan bedrijfstoeslagen ontvangen, integendeel. De nieuwe lidstaten eisen een groter deel van de koek, waardoor er minder geld over meer ontvangers moet worden verdeeld. Hoe die herverdeling precies uitvalt, moet nog blijken.

In diezelfde brief stelt het kabinet dat de afdracht van de verschillende lidstaten aan de EU ’evenwichtiger en transparanter’ moet worden. Nederland wil na 2013 substantieel minder betalen aan Brussel dan de afgelopen jaren. De Europese Commissie presenteert in juni haar budgetvoorstellen.

In oktober komt Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) met zijn definitieve plannen voor het GLB.

Of registreer je om te kunnen reageren.