Home

Nieuws 226 x bekeken

KCB keurt 4 procent partijen af in vooral paprika

Den Haag – Het Kwaliteitscontrole Bureau KCB heeft in 2010 bijna 4 procent van ruim 2.400 onderzochte partijen groente en fruit afgekeurd op kwaliteitsgronden.

Dat meldt KCB in de jaarrapporten over 2009 en 2010. KCB onderzoekt import- en exportpartijen groente en fruit, maar ook partijen op de Europese markt, waar KCB problemen vermoedt.
Het percentage afkeuringen in projecten, is daarmee wel lager dan in 2009, toen nog 6,6 procent van de partijen werden afgekeurd.

Uit de cijfers blijkt dat KCB 27 partijen paprika afkeurde. De inspecteurs deden onderzoek naar 722 partijen na meldingen over problemen met staartjes en binnenrot. Het probleem met de staartjes bij paprika bleek na problemen in 2009 vorig jaar niet groot. Ook bij binnenrot bleek een relatie met het naderende einde van de teelt en zijn bedrijven oplettender geworden, schrijft de KCB.

KCB deed gericht onderzoek naar kwaliteitsproblemen bij verpakt hardfruit. In één van de projecten bleek in 2010 dat 14 van de 33 monsters inderdaad niet voldeden aan de kwaliteitsnormen door beschadiging tijdens het verpakken. KCB keek vervolgens scherper naar exportpartijen.

Verder keek KCB naar de zuiverheid van Spaanse partijen tomaat en paprika en op smet op prei. Smet werd na een vorstperiode vooral aangetroffen in prei uit Oost-Nederland. Het KCB-onderzoek moet oneigenlijke concurrentie op de markt voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.