Home

Nieuws 246 x bekeken

Japan vreest voedselveiligheidscrisis

Sendai - De Japanse regering vreest voor de voedselveiligheid nabij de kerncentrale in Fukushima.

Bij tests van rauwe melk, spinazie en bosui uit de omgeving lag het gehalte radio-actieve jodium zeven keer hoger dan wettelijk toegestaan. De regering doet nader onderzoek en legt verkoop van producten uit de regio deels aan banden. Japanse boeren roepen op tot eerlijke communicatie uit vrees dat de consumptie terug zal lopen.

Er zijn ook verhoogde waarden van de stof caesium aangetroffen, maar deze blijven binnen de wettelijk toegestane limiet. Niet alle producten uit de omgeving zijn ernstig besmet. Bij melk met name lag de radio-activiteit bij slechts 4 van de 37 tests te hoog. De tests zijn vooral in de directe omgeving van de kerncentrale bij Fukushima uitgevoerd in de plaats Kawamata, in het Noordoosten van Japan.

Ook in de Chiba prefectuur, ten oosten van Tokio en zo’n 250 km van Fukushima, zijn relatief hoge waarden aangetroffen. De Tohoku-regio geldt als een zeer belangrijk Japans landbouwgebied en Fukushima zelf produceerde in 2010 436.600 ton rijst, 5,2 procent van de totale productie van Japan. De regering heeft de verkoop van voedingsproducten uit de Fukushima prefectuur en uit de Ibaraki prefectuur helemaal stilgelegd.

Volgens persbureau Kyodo geven regeringsofficials toe dat besmette producten al in de schappen kunnen liggen, maar dat de schade aan de gezondheid bij consumptie zeer beperkt is. Uit voorzorg scannen landen, waaronder Nederland, voedingsproducten die uit Japan worden ingevoerd op stralingsniveaus. Japanse consumenten zelf kopen volgens Japanse media nu met extra aandacht voor de regio waar de voeding is geproduceerd.

Japanse boeren zijn bang voor een onredelijke angst bij consumenten. De centrale vakbond voor landbouwcoöperaties of “Zen-Noh” laat in een verklaring weten dat nog heel weinig duidelijk is over de omvang van de ramp, en de betekenis van stralingsniveaus. Zen-Noh claimt 4,8 miljoen boeren te vertegenwoordigen, en roept de regering op duidelijker te communiceren.

Voorzitter Toshihiko Baba vindt ook dat de regering boeren uit de regio moet compenseren, omdat zij getroffen zijn door een extreme natuurramp gevolgd door een nucleaire ramp waar zij ook niks aan konden doen. Regeringspartij Minshuto heeft zich nog niet willen uitlaten over compensatie. De tweede grootste partij in Japan, Jimintou, staat historisch dichter bij het platteland.

Uit tests blijkt ook dat drinkwater in Tokio een licht verhoogde maar ongevaarlijk radio-activiteit kent. Tokio is politiek, economisch en cultureel het kloppende hart van Japan. Eén op de zes Japanners woont in Tokio of de directe omgeving van Tokio, de zogeheten Kanto-regio. Ernstige problemen in Tokio kunnen de wereldeconomie raken.

Het internationaal energieagentschap IAEA meldt dat de Japanse brandweer en zelfverdedigingskrachten de reactoren in Fukushima langzaam onder controle lijken te krijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.