Home

Nieuws 191 x bekeken

Japan blijft voedsel monitoren

Tokio - Japan blijft voedsel en zeewater de komende maanden zeer intensief monitoren op straling. Dat heeft de regering bekendgemaakt.

Volgens de overheid zijn de stralingsniveaus in Japans voedsel vooralnog geen bedreiging voor de volksgezondheid. De regering belooft boeren dat 'enige compensatie' wordt geregeld.

Na de aardbeving en tsunami in Japan zijn er grote problemen met het onder controle houden van kernreactoren in Fukushima, in het Noordoosten van Japan. De centrale ligt op 260 km van de hoofdstad Tokio, maar toch heeft straling al de rand van Tokio bereikt.

Bij partijen melk, spinazie, bosui, broccoli en nog 11 groenten zijn nu stralingsniveaus gemeten die boven het wettelijk toegestane liggen. Voedsel uit de prefecturen Fukushima, Gunma en Tochigi mag voorlopig niet verkocht worden. De VS en EU houden momenteel ook alle voedsel uit de regio’s tegen.

De regering heeft in zeewater 100 meter ten zuiden van de nucleaire installaties 126,7 keer hogere niveaus jodium aangetroffen dan wenselijk. De regering blijft de stralingsniveaus van het water meten, maar stelt dat straling in het zeewater uiteindelijk minder kwaad kan dan wanneer de straling terechtkomt in de grond of bevolkingscentra.

Of registreer je om te kunnen reageren.