Home

Nieuws 224 x bekeken

Inspectie gaat dieper graven op champignonbedrijven

Den Haag – Het Champignon Interventieteam van onder meer Arbeidsinspectie en Belastingdienst gaat bijzondere opsporingsmethodes inzetten op champignonbedrijven.

Volgens de voorlichter van de Arbeidsinspectie weten inspecteurs waar ze op moeten letten om te beoordelen wat de arbeidsinzet is op de bedrijven. Ze geeft een voorbeeld van de speurtocht naar illegale wietplantages. ”Daar kun je aan de hand van afgetapte stroom beoordelen waar plantages zitten.”

Aan de hand van gegevens van watergebruik en verpakking kan worden afgeleid wat de productie is en hoeveel personeel daarvoor nodig is. In eerdere jaren vonden inspecteurs dat veel bedrijven belasting en premie ontduiken door niet al het personeel aan te melden bij de belastingdienst. Na eerdere inspecties werd voor 1,5 miljoen euro aan naheffingen opgelegd aan bedrijven in de champignonsector.

Het is nog niet duidelijk of bij de nieuw aangekondigde inspecties van het interventieteam al verhoogde boetes opgelegd worden. Minister Henk Kamp wil de boete van een herhaalde overtreding met illegale arbeid verdubbelen van 12.000 naar 24.000 euro. ”We weten niet hoe lang het duurt om wetgeving daarvoor op te stellen”, stelt de inspectiedienst. Ook wil Kamp bedrijfssluiting opleggen aan notoire overtreders.

Of registreer je om te kunnen reageren.