Home

Nieuws 354 x bekeken

Hogere rentabiliteit door schaalvergroting glastuinbouw

Den Haag – Schaalvergroting in de glastuinbouw leidt tot een hogere rentabiliteit. De verschillen tussen grote en middelgrote bedrijven zijn echter marginaal. Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR in een studie naar de effecten van schaalvergroting.

De kosten per vierkante meter nemen tot op zekere hoogte toe met de bedrijfsomvang. ”Op basis hiervan mag niet geconcludeerd worden dat schaalvergroting niet leidt tot kostenverlaging”, aldus LEI. Grotere bedrijven voeren echtere een andere bedrijfsstrategie, waardoor ze een hogere opbrengst per vierkante meter realiseren.

Grotere bedrijven zijn financieel kwetsbaarder dan de kleine bedrijven, omdat de solvabiliteit van grote bedrijven lager is en het aandeel vreemd vermogen groter. Aan de andere kant zijn grotere bedrijven gemiddeld moderner dan kleinere en hebben daarmee een beter continuïteitsperspectief.

Op het gebied van milieu scoren grote bedrijven minder goed. Op de grootste bedrijven worden meer gewasbeschermingsmiddelen gebruikt dan op kleine en middelgrote bedrijven. Het energieverbruik per vierkante meter neemt toe met de bedrijfsomvang. Dit hangt deels samen met de productie van elektriciteit voor de verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.