Home

Nieuws 254 x bekeken

Hobbyhouders dienen bezwaar in bij NMa over Rendac

Den Haag – De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) heeft meer dan honderd meldingen gekregen van hobbydierhouders die vinden dat Rendac economisch machtsmisbruik pleegt.

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouderij (KSG) roept zijn leden op om bezwaar te maken bij de NMa over de nieuwe Rendactarieven. ”KSG heeft nog geen formeel besluit aangevraagd waarin de NMa wordt gevraagd om een mening te vormen over de situatie met Rendac. Het Platform wil proberen er zelf met het ministerie van landbouw en Rendac uit te komen”, aldus een woordvoerder van de NMa.

KSG vindt dat Rendac machtsmisbruik maakt omdat zij als enige kadavers ophalen in Nederland. Bij het nieuwe tariefstelsel dat Rendac stelt komen kleinschalige veehouders nadelig uit. ”Rendac is een monopolist en we vinden dat er discriminatie plaatsvindt als het gaat om de tarieven”, aldus secretaris Jan van der Zanden van het platform.

Vrijdag heeft KSG overleg gevoerd met het ministerie van ELI. Van der Zanden wil hier inhoudelijk nog niets over zeggen. Binnenkort hoopt KSG in overleg te gaan met Rendac.

In het nieuwe tariefsysteem moeten kleinschalige houders verhoudingsgewijs meer betalen dan professionele bedrijven omdat de eerste acht ophaalbeurten duurder zijn dan de daaropvolgende.

Of registreer je om te kunnen reageren.