Home

Nieuws 231 x bekeken

Greenport Nederland wil haast maken met samenwerking

Monster – Stuurgroepleden van Greenport Nederland hebben donderdag de sector opgeroepen haast te maken met een ketenbrede aanpak om de tuinbouw duidelijk op de politieke en internationale kaart te zetten.

Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse voorjaarsconferentie. Bedrijfsleven, overheid en onderwijs moeten hand-in-hand opereren om de tuinbouwsector te laten floreren, spraken de leden, waaronder Chris Buijing, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Volgens Buijing is de tuinbouw een haven voor iedereen die innovatief wil zijn. ”Waar we sterk in zijn, moeten we een extra duw in de rug geven.” Hij benadrukte daarbij de rol van de overheid, die bijvoorbeeld overbodige regelgeving aan moet pakken.

Volgens Sjaak van der Tak is de tijd rijp voor verdergaande samenwerking. ”De toekomst wacht niet”, sprak hij de zaal bezwerend toe. Volgens de burgemeester van het Westland, die zelf aan de basis staat van Greenport Nederland, zijn de belangrijkste ingrediënten voor een vruchtbare uitbouw van de Greenportactiviteiten aanwezig. Er staat een Greenportorganisatie, de mainsectoren weten elkaar te vinden en in de private sector zijn voorbeelden te over van slagvaardige ondernemers, aldus Van der Tak.

Hij keek vooruit naar de ’derde donderdag van juni’, als moment voor de sector om zijn belangrijkste punten als ’topsector’ op een rij te zetten, zodat die meegenomen kunnen worden bij het vaststellen van de overheidsbegroting in september.

Loek Hermans, de kersverse voorzitter van de Greenport Nederland, maakte zijn publieke entree en sprak over zijn jaloezie naar een innovatieve sector. Ook hij benadrukte het belang van nauwere samenwerking. ”We moeten zorgen dat deze sector met een mond richting overheid kan opereren en zeggen: Zo willen wij het.”

Volgens de vertegenwoordiger van het bedrijfsleven moet sector ’even doorbijten, geen armpje drukken, maar het gezamenlijk doen’. ”Een verdeeld huis is minder waard, dan een huis dat als geheel kan opereren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.