Home

Nieuws 247 x bekeken

Georgië wil concessies Rusland voor toetreding WTO

Bern – Georgië wil met Rusland verder onderhandelen voordat het instemt met Russische toetreding tot de WTO.

De partijen ontmoeten elkaar in de Zwitserse hoofdstad Bern. Dat melden de Russische persbureaus Itar-Tass en RIA Novosti. De Georgische regering sluit niet uit haar veto in te zetten als Rusland niet over de brug komt.

De Georgische toestemming leek enkele weken geleden al zo goed als binnen. Nu eist Georgië echter het recht douaneposten te openen in Zuid-Ossetië, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Georgië. Rusland, Venezuela, Nicaragua en Nauru erkennen de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië.

De Georgiërs eisen ook dat Rusland de grenzen opent voor Georgische wijn en mineraalwater. Georgië is met 4,6 miljoen inwoners een betrekkelijk klein land, maar alle 153 lidstaten van de WTO kunnen over toetreding hun veto uitspreken. De Russische toetredingsprocedure loopt nu 17 jaar, en Rusland heeft reeds overeenstemming over toetreding met de EU en de VS.

Voor de landbouw in de EU is Russische toetreding belangrijk. Rusland en lidstaten van de EU verkeren regelmatig in handelsconflicten. Zo vindt Rusland dat Nederlandse groenten en fruit door een overheidsinstantie moeten worden gecontroleerd op gezondheidsaspecten, en niet door een commercieel bureau.

Of registreer je om te kunnen reageren.