Home

Nieuws 166 x bekeken 1 reactie

'Frankrijk mag transgene mais niet verbieden'

Parijs/Brussel – Het besluit van de Franse autoriteiten om de transgene mais Mon 810 van Monsanto te verbieden is illegaal. Frankrijk kan zo’n besluit niet eenzijdig nemen zonder eerst de Europese Commissie te vragen om een noodmaatregel op grond van de risico’s voor de gezondheid en het milieu.

Dat is de mening van de advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie, Paolo Mengozzi, naar aanleiding van een door Monsanto aanhangig gemaakte procedure. Het hof volgt in de meeste gevallen – maar niet altijd – de mening van de advocaat-generaal. Frankrijk heeft begin 2008, net als een aantal andere Europese landen, Mon 810 verboden omdat het geen transgene teelten op haar grondgebied wil toestaan. De regering in Parijs beriep zich daarop op een in de Europese wetgeving opgenomen uitzonderingsmaatregel maar dat is volgens Mengozzi niet terecht. Hij vindt dat de betrokken uitzonderingsmaatregel in de richtlijn die de verspreiding van transgene gewassen regelt niet van toepassing kan zijn. ”Noodmaatregelen kunnen genomen worden als er een risico bestaat voor schade aan de gezondheid van mensen of dieren of aan het milieu die niet alleen hypothetisch is waarbij de waarschijnlijkheid dat zulke schades daadwerkelijk voorkomen niet onbelangrijk mag zijn hoewel dat niet noodzakelijkerwijs precies vastgesteld hoeft te kunnen worden.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een verbod op RR gewassen is dus pas mogelijk als de risico's zijn bewezen. Dit betekent we verbieden spelen met vuur op het moment dat het huis is afgebrand. Hoe hypocriet kan de politiek zijn en hoe lopen de Brusselse heren aan de leiband van het >grootkapitaal<.

Of registreer je om te kunnen reageren.