Home

Nieuws 204 x bekeken

FAO: crisis Libië bedreigt voedselvoorziening

Rome – De politieke wanorde in Libië bedreigt niet alleen de voedselzekerheid in Libië, maar ook in de omliggende landen.

Dat meldt de FAO, een onderdeel van de VN. De landen zijn sterk afhankelijk van importen, die door het geweld stil komen te liggen. Voor zover het voedsel nog wel binnenkomt, kan het nauwelijks worden gedistribueerd.

De FAO zegt een kleine 48 miljoen dollar (35 miljoen euro) nodig te hebben voor het verspreiden van groentezaden en het monitoren van veebewegingen en veeziekten. Het vooral door de VS gefinancierde wereldvoedselprogramma WFP denkt dat 1 miljoen mensen in de regio accute hulp nodig hebben, inclusief tenminste 110.000 vluchtelingen die vanuit Libië naar Tunesië zijn gereisd.

Het WFP heeft reeds voedsel aan wal gebracht: het betreft volgens de organisatie voldoende meel en tarwe om een maand lang 94.000 mensen te voeden. Vrouwen en kinderen krijgen in de operatie voorrang. Ook worden bij de Tunesisch-Libische grens dagelijks 10.000 maaltijden met extra voedzame biscuits uitgedeeld via het Tunesische Rode Kruis.

Libiërs profiteren net als Egyptenaren en Tunesiërs normaliter van een grote subsidie op brood. In Libië wordt met name voedsel geproduceerd vlakbij de steden Tripoli en Benghazi. Libië, dat bijna 7 miljoen inwoners telt, geldt als een grote importeur van granen, maar assisteerde de laatste jaren ook het WFP bij voedselhulp aan Tsjaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.