Home

Nieuws 185 x bekeken

FAO: Japanse vraag graan neemt niet af

Rome - De vraag naar graan in Japan neemt op de middellange en lange termijn ondanks de vernietiging van een serie havens en een groot deel van de infrastructuur in Noordoost-Japan niet af.

Dat schrijft Hiroyuki Konuma, Aziatisch vertegenwoordiger bij de wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO. Op middellange termijn kan de vraag naar maïs zelfs toenemen.

In Noord-Japan zijn zeker 12 havens vernietigd door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami. In de regionaal belangrijke haven van Kashima kunnen momenteel door een tekort aan energie geen schepen met graan worden gelost. Het betreft volgens Konuma echter eigenlijk geen erg grote commerciële havens.

Voor Japan zijn de niet ernstig getroffen havens van Tokio, Kobe, Nagasaki en Yokohama het belangrijkst, gevolgd door havens in Osaka en Nagoya. Deze havens worden wel door uitval van elektriciteit getroffen, maar kunnen volgens de FAO grotendeels blijven opereren. Een deel van de aanvoer in het getroffen gebied zelf wordt overgenomen door helikopters van de Japanse zelfverdedigingskrachten en de Amerikaanse Zevende Vloot.

Japan is de grootste importeur ter wereld van maïs, en één van de vijf grootste importeurs van tarwe. De import kan op middellange termijn aantrekken omdat in het Noorden van Japan een serie voerfabrieken zijn vernietigd. Circa 4,8 miljoen ton werd op jaarbasis in de regio geproduceerd. In totaal produceert Japan jaarlijks circa 24 miljoen ton voer.

Bijna de helft van het voer bestaat uit maïs. De VS, met Australië de grootste agri-exporteur op Japan, ging er eerder van uit dat Japan dit jaar 16,1 miljoen ton maïs zal importeren. Analisten denken dat Japan mogelijk als infrastructuur hersteld is 2 miljoen ton meer zal moeten inkopen, al is onduidelijk hoeveel dieren zijn gedood.

Feiten en Cijfers
Japan telt circa 1,8 miljoen commerciële agrarische bedrijven. Hier worden echter in Japan alle bedrijven met meer dan 0,75 hectare oppervlakte toe gerekend. Gemiddeld is een Japans agrarisch bedrijf maar 1,9 hectare groot. In totaal is 12 procent van het Japanse landoppervlakte, oftewel 4,7 miljoen hectare, agrarisch in gebruik. Het Noordoosten van Japan, bekend als Tohoku, geldt met het Noordelijke eiland Hokkaido als het belangrijkste productiegebied. De Japanse land- en tuinbouw is anders dan met name de auto- en elektronicaindustrieën en dienstensector relatief achtergebleven. Subsidies zijn er volgens de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling bijna twee maal hoger dan in de EU, en liefst 7 keer hoger dan in de VS. Japan produceert op jaarbasis onder andere 9 miljoen ton rijst, 3,5 miljoen ton suikerbieten, 2,7 miljoen ton aardappelen. Japan importeert circa 60 procent van de consumptie gemeten in calorieën. Japan geldt als de grootste importeur van mais. Jaarlijks koopt Japan 16,1 miljoen ton mais. Japan is met een importvolume van 5,2 miljoen ton tarwe de vijfde grootste importeur van tarwe. Japan is tevens de derde grootste importeur van koffie, en de vierde grootste importeur van soja wereldwijd. Japan importeert met name uit de VS en Australië, maar heeft de laatste jaren ook het Zwarte Zee gebied ontdekt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.