Home

Nieuws 230 x bekeken

Einde aan groei import Duitse groente in Nederland

Zoetermeer – Nederlandse importeurs van groente en fruit voerden in 2010 aanzienlijk minder Duitse groente in. Dat blijkt uit cijfers van het Eurostat, bewerkt door het Productschap Tuinbouw.

In de eerste drie kwartalen van 2010 bleef de invoer steken op 48.000 ton. Sinds 2005 ligt die invoer juist tussen de 70.000 en 80.000 ton, blijkt uit importgegevens.

De daling in 2010 komt niet overeen met een beeld dat bestaat in de handel. Dinsdag liet handelskoepel Frugi Venta weten dat in de laatste tien jaar de invoer van groente uit Duitsland substantieel is toegenomen door de opkomst van Duitse prijsvechters als Aldi en Lidl. ”Door hun centrale inkoop liggen steeds meer producten uit de Pfalz in Nederlandse winkels”, stelde Frugi Venta-directeur Willem Baljeu. In 2007 en 2008 lag de invoer uit Duitsland op het hoogtepunt, blijkt uit de cijfers. In 2010 kwam de invoer weer op het peil van 2002.

De groei in 2005 tot en met 2008 kwam vooral tot stand door wortelen en rapen, blijkt uit de cijfers. Ook is de invoer van verse erwten en bonen fors gestegen in de laatste jaren. Het is niet duidelijk of die groei het gevolg is van de opkomst van prijsvechters en wat het effect is van doorvoer. Zo is de invoer van Duitse champignons fors gedaald in 2007, zonder aanwijsbare reden.

Of registreer je om te kunnen reageren.