Home

Nieuws 891 x bekeken

Eén koe besmet 3,8 andere koeien met blauwtong

Utrecht – Eén koe met blauwtong besmet via knutten gemiddeld 3,8 andere dieren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Inge Santman aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

In het noorden van het land was dit met 3,3 koeien iets minder dan in het zuiden, waar gemiddeld 4 koeien werden besmet. Dit komt doordat in 2007 blauwtong pas later in het jaar ging verspreiden in het noorden. Door de lagere temperaturen waren de knutten, die blauwtong verspreiden, toen minder actief.
Gemiddeld wordt het aantal knutten (Culicoides) berekend op 159 per koe. Temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid zijn belangrijke factoren bij de verspreiding van het virus.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat runderen op stal gemiddeld met 14 procent minder vaak besmet raken met blauwtong dan runderen in de wei (48 procent). Naarmate de dieren langer buiten lopen, neemt het aantal dat besmet raakt met blauwtong toe. Opvallend is dat de verspreiding van blauwtong in de stallen nog minder snel gaat in luchtige stallen met bijvoorbeeld een open staldeur of windbreekgaas aan de zijkant.
Het blauwtongvirus kan ook van moeder op kalf worden doorgegeven. Van de 229 onderzochte blauwtongkoeien zijn 37 kalveren geboren die tijdens de dracht besmet zijn geraakt met blauwtong. Alle kalveren werden binnen vijf maanden weer blauwtong-negatief. Bij gevaccineerde moeders werd geen blauwtong bij kalveren aangetroffen.
Santman onderzocht ook het effect van blauwtong op de productiviteit van melkvee. Daaruit blijkt dat de sterfte onder dieren iets toeneemt. Blauwtong blijkt veel effect te hebben op de vruchtbaarheid: besmette koeien kwamen vijf keer meer terug voor inseminatie en hadden gemiddeld 1,7 keer meer inseminaties nodig om drachtig te worden. Besmette dieren hadden 2,5 keer zoveel dagen nodig om drachtig te worden dan gezonde dieren.
In de dertig dagen dat koeien besmet raakten met blauwtong, produceerden geïnfecteerde dieren gemiddeld 51 kilo melk minder dan gezonde dieren. De economische schade bij een koe met klinische verschijnselen bedraagt gemiddeld 1.962 euro per dier. Bij infectie zonder ziektebeeld is dit 133 euro per dier. ”Of vaccinatie economisch gezien verstandig is, is afhankelijk van de kans op insleep en op klinische verschijnselen van blauwtong”, aldus Santman.

Of registreer je om te kunnen reageren.