Home

Nieuws 191 x bekeken

EP: soja met sporen verboden transgene delen moet EU in kunnen

Straatsburg – Soja moet ongehinderd de Europese Unie in kunnen komen, ook als deze enige sporen van niet toegelaten transgene gewassen bevat.

Dat vindt het Europees Parlement (EP), dat deze week een rapport met deze bepaling heeft aangenomen.

Het EP vraagt de Commissie om met een ’technische oplossing’ te komen voor die gevallen waarbij soja-importen verwaarloosbare hoeveelheden transgene bestanddelen bevatten. Tegelijk vindt het Parlement dat de Commissie vanuit milieu-oogpunt de lokale productie moet stimuleren, en moet zorgen voor een transgeenvrij alternatief.

Vorige maand besloten vertegenwoordigers uit de EU-lidstaten al dat de grens waarop transgene bestanddelen nog opgespoord kunnen worden op 0,1 procent moet liggen. Een kleiner aandeel is niet vast te stellen. Formeel blijft de zogeheten nultolerantie (er mag helemaal geen niet toegelaten transgeen bestanddeel in zitten) gehandhaafd.

Of registreer je om te kunnen reageren.