Home

Nieuws 180 x bekeken

Duurzame energievragen stuwen omzet KEMA

Arnhem – KEMA, adviesinstelling over energieprojecten, profiteerde in 2010 volop van een grotere vraag naar nieuwe technieken en duurzame energie.

Ook voor 2011 verwacht KEMA te kunnen profiteren van vraagstukken op het gebied van energie en denkt zij groei van de omzet te realiseren, aldus bestuursvoorzitter Pier Nabuurs vandaag in een toelichting op de jaarcijfers.

De omzet kwam uit op 245,3 miljoen euro, tegen 256,2 miljoen in heel 2009. Maar dat was inclusief de omzet van het in 2009 afgestoten onderdeel KEMA Quality. Zonder dit onderdeel mee te rekenen, stegen de inkomsten in 2010 met 18 procent. De operationele winst steeg van 17,2 naar 19 miljoen euro. De nettowinst steeg met 63 procent tot 18,6 miljoen euro, exclusief de boekwinst op het onderdeel KEMA Quality. Driekwart van KEMA’s omzet komt van buiten Nederland.

Vorig jaar deed KEMA geen overnames, maar het bedrijf kijkt dit jaar wel actief naar geschikte kandidaten. ”Wij praten”, aldus Nabuurs die wel onderstreepte dat er twee partijen nodig zijn om een deal rond te krijgen. De prijs moet juist zijn en het over te nemen bedrijf moet passen in de organisatie en waardecreërend zijn, aldus de voorzitter. KEMA heeft 92 miljoen euro in kas om in 2011 investeringen, inclusief acquisities, te doen.

Nabuurs verwacht in Nederland veel van de slimme energiemeter, die kan leiden tot betere informatie voor de consument. Uiteindelijk kan dit resulteren in energiebesparing en wellicht lagere kosten voor de consument. De bestuursvoorzitter geeft als voorbeeld de kleine boiler die veel huishoudens in hun keuken hebben hangen. ”Als je twee weken op vakantie bent en de boiler hebt uitgezet, kan dat tussen de 20 en 40 euro schelen. Z’n slimme energiemeter geeft dat aan.”
KEMA verwacht ook meer onderzoeken te doen naar de mogelijkheden om energie te transporteren. De onderneming signaleert hier duidelijk een trend. Zo wijst Nabuurs op zonne-energieprojecten in de Sahara en windmolenparken in de Noordzee. ”Die energie moet wel naar de huizen worden gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.