Home

Nieuws 181 x bekeken

Deense varkenshouders lijden verlies ondanks stijgende prijs

Kopenhagen – De Deense varkenshouders boeren dit jaar achteruit, ondanks een naar verwachting hoger uitpakkende vleesprijs. Dat is de visie van de varkenshouderijsectie VSP van landbouwsectororganisatie LF.

De analisten van VSP gaan ervan uit dat het resultaat per vleesvarken dit jaar belandt op minus 18 euro. Vorig jaar beperkte het rode cijfer per varken zich tot 3 euro.

Oorzaak van de negatieve ontwikkeling zijn de hoge voerprijzen. De vleesprijs stijgt ook, maar niet genoeg.

VSP voorziet een gemiddelde notering voor dit jaar van € 1,33 per kilo. Bij een veronderstelde nabetaling van 9,4 cent levert dat in het lopende jaar een vleesprijs op van ruim € 1,42. De notering die VSP nu voorspelt is 6,7 cent hoger dan in de voorlaatste prognose van december. Deze meevaller is te danken aan de MKZ-problemen in Zuid-Korea.

Negatieve factor is dat de vleesproductie in Europa momenteel groter is dan begin vorig jaar. ”De verwachting is echter dat de Europese productie in het tweede halfjaar gaat dalen,” licht VSP-analist Karsten Flemin toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.