Home

Nieuws 244 x bekeken

'Commissie dierhouderij moet brede blik hebben'

Den Haag - Snel een visie ontwikkelen en niet in een discussie op één onderwerp verzanden. Dat advies krijgt de themacommissie Dierhouderij van de Tweede Kamer van wetenschapppers op het gebied van veehouderij tijdens de deskundigenbijeenkomst.

De commissie buigt zich over de plaats van de veehouderij in de samenleving.
De deskundigen van onder andere de Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht vinden dat de commissie snel moet handelen vanwege het brede maatschappelijke debat over de veehouderij. “En veehouders innoveren hun bedrijf gemiddeld twee keer in hun carrière. Als we willen dat het iedereen mee doet, moet snel gehandeld worden”, vindt Elsbeth Stassen, hoogleraar Dier en samenleving.

De commissieleden doen er goed aan eerst een duidelijke definitie te maken van dierwelzijn en te kijken of ze een ondergrens willen stellen of juist een strategie willen ontwikkelen voor de sector op de lange termijn. vinden Frauke Ohl en Annelies Freriks van de Universiteit Utrecht.

Karel de Greef van de Wageningen UR adviseert de commissie breed te bekijken. “Niet alleen dierwelzijn, maar ook milieu en inkomen moeten belicht worden”, vindt hij. Ook Jan Staman van het Rathenau Instituut benadrukt het belang van de inkomenspositie. “Bij de meeste veehouderijtakken zit bij de primaire producent weinig geld. Behalve bij de pelsdierhouders. Als je die vandaag zegt dat ze het anders moeten gaan doen, hebben ze het morgen geregeld. Zij hebben geld zat”, zegt Staman.

De themacommissie Dierhouderij is een initiatief van CDA en PvdA en onderzoekt de plaats van de veehouderij in de samenleving. Aandachtspunten hierbij zijn volksgezondheid, milieu, dierenwelzijn en ruimtelijke ordening. De commissie komt uiterlijk in januari 2013 met een eindverslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.