Home

Nieuws 221 x bekeken

'Commerciële zaadbedrijven laten kleine boeren links liggen'

Rome - Kleine zaadveredelaars zijn voor ontwikkelingslanden de sleutel tot meer voedselzekerheid.

Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO in een beleidsgids. Investeringen in zaaigoed zijn de laatste jaren in veel landen echter gedaald. De FAO spreekt van een onterechte verwachting dat commerciële bedrijven de markt zullen voorzien van voldoende hoogkwalitatief zaad.

Volgens de Wereldbank is beter zaaigoed goed voor circa 50 procent van de productiviteitstoenames bij boeren. In Afrika stokt de productiviteit echter al jaren. De reden: zaadfirma’s worden steeds groter en richten zich toenemend op boeren met grote arealen, bijvoorbeeld in de VS, Brazilië of de EU.

In Afrika maar ook andere arme gebieden als Zuid-Azië hebben boeren doorgaans slechts kleine plotten. Bovendien telen de boeren vaak gewassen als cassave en sorghum. De markten hiervoor zijn op wereldschaal klein, en de grote concerns laten ontwikkeling van zaaigoed voor deze gewassen daarom vaak links liggen.

Volgens de FAO gebruikt slechts 30 procent van de kleinschalig telende boeren verbeterd zaaigoed. In Afrika ligt het percentage volgens de FAO nog een stuk lager. Naast de gewaskeuze en concentratie van grote zaaigoedconcerns is ook krediet een probleem. Kleine bedrijven hebben vaak gewoon de financiële middelen niet voor investeringen in productieverhogende middelen.

De FAO roept op tot ingrijpen vanuit de overheid. Privatisering van de markt is voor landen met veel kleine boeren niet goed uitgepakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.