Home

Nieuws 170 x bekeken

CDA en VVD eisen garanties over schade door Mercosur

Den Haag – Tweede Kamerleden Ad Koppejan (CDA) en Janneke Snijder (VVD) willen de garantie van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) dat de onderhandelingen tussen de EU en de landen van de Mercosur geen nadelige gevolgen zullen hebben voor Europese boeren.

De twee zijn bang dat de handelsgesprekken die de EU van 14 tot 18 maart met de Zuid-Amerikaanse douane-unie voert ernstige effecten kunnenhebben op veehouderij in Europa in het algemeen en op de varkensvlees-, kalfsvlees en pluimveesector in Nederland in het bijzonder. Koppejan spreekt over een nationale schade van tientallen tot zelfs honderden miljoenen. Op Europees niveau zou het verlies vele miljarden bedragen.

”Terwijl wij in Nederland ons druk maken over megabedrijven lijkt het erop dat we de deur openzetten voor producten afkomstig van gigabedrijven”, zegt de CDA’er. ”Daarbij is het maar de vraag of deze producten voldoen aan de hoge EU-standaarden, laat staan de Nederlandse voorwaarden ten aanzien van diergezondheid, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en milieudruk.”

Janneke Snijder heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.