Home

Nieuws 217 x bekeken

CBL: overleg met ELI over illegalen Spaanse groente

Leidschendam - Supermarktorganisatie CBL wil in overleg met het ministerie van ELI over oncontroleerbare tewerkstelling van illegalen in Almeria.

Dat de liet de supermarktkoepel weten in de nieuwsrubriek Brandpunt van de KRO zondagavond. Directeur consument en veiligheid Marc Jansen reageerde op een reportage over tewerkstelling van illegalen in de Spaanse groenteteelt. CBL wees op de Spaanse verantwoordelijkheid misstanden met illegalen zelf aan te pakken. Hij wil dat het ministerie de Spaanse overheid hierop aanspreekt.

De reportage toonde aan dat eigen controle-instrumenten van supermarkten niet voldoende werken, omdat controles aangekondigd zijn en niet op Europese landen focussen. In de uitzending pleitte LTO Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten voor een onafhankelijk Europees duurzaamheidskeurmerk. Dat moet Europees toezien op zaken als arbeid. Het op grote schaal inzetten van illegale arbeid tegen 30 euro loon per dag noemt Van Ruiten oneerlijke concurrentie.

Jansen wees in de uitzending ook fijntjes op de Nederlandse situatie in de teelt, waar illegale arbeidsconstructies bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.