Home

Nieuws 165 x bekeken

Britten leggen problemen met EID weer op tafel

Cardiff - Meer tolerantie bij eventuele gebreken in het aflezen van elektronische oormerken van schapen en lammeren en uitstel of afstel van de verplichting om oudere schapen individueel te registreren.

Dat zijn de belangrijkste wensen die vertegenwoordigers van de boerenbonden van Engeland en Wales op tafel hebben gelegd bij het Food and Veterinary Office van de EU. Ambtenaren van de Europese dienst zijn momenteel in Groot-Brittannië om te kijken hoe het elektronisch registreren en identificeren van schapen in de praktijk verloopt. De Britten hebben die gelegenheid opnieuw aangegrepen om de praktische problemen met EID te presenteren. In de eerste plaats benadrukken ze dat '100 procent van de tijd 100 procent aflezen' van de elektronische oormerken niet mogelijk is door een aantal praktische problemen op de boerderij of de veemarkt of in het slachthuis.

De Britse bonden vinden dat boeren bij dergelijke problemen niet gestraft mogen worden met een korting op hun toeslagrechten. "Dat tolerantie nodig is, moet ook formeel erkend worden," aldus John Mercer van de NFU in Engeland.

Daarnaast maken de Britten zich zorgen over de per 1 januari aanstaande geldende plicht om ook oudere dieren, de zogenaamde historische kudde, individueel te registreren. De boerenbonden van Engeland en Wales vinden dat het beter zou zijn om deze dieren zonder registratie langzamerhand uit te faseren zodat de veehouders met minder rompslomp geconfronteerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.