Home

Nieuws 191 x bekeken

Britse roepprijs schoorvoetend omhoog

Londen – Tulip, de Britse dochter van Danish Crown, heeft voor het eerst in meer dan negen maanden de roepprijs voor varkens verhoogd. De verhoging blijft beperkt tot 1 pence (1,15 eurocent) maar wordt door de National Pig Association toch als een belangrijk teken gezien.

"Andere verwerkers zullen nu waarschijnlijk volgen", hoopt de NPA.
De Britse bond van varkenshouders blijft er tot nu toe over klagen dat de roepprijs bij de andere drie grote verwerkers, Vion, Cranswick en Woodhead, maar niet omhoog gaat.

"Als er bij hen niets blijft veranderen, dan zullen veel varkenshouders hun vertrouwen in de toekomst verliezen en beginnen met het voorbereiden van hun vertrek uit de sector", vreest de NPA. De bond wijst er op dat de roepprijs bij alle verwerkers ‘sinds begin dit jaar wel iets is veranderd maar dan alleen in een neerwaartse beweging’. Mede daardoor dreigt zo langzamerhand een tekort aan varkens, denkt de bond.

De NPA wijst er op dat de prijzen elders in Europa wel degelijk omhoog zijn gekomen. Tegelijkertijd is de euro meer waard geworden tegenover het pond waardoor het prijsverschil tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië is gedaald met zo’n 20 cent per kilo. Juist de laatste dagen stijgt de koers van de euro tegenover de Britse munt weer flink, waardoor het Pond nu onder de 1,15 euro terecht is gekomen. Alles bij elkaar denkt de NPA ‘dat er iets heel erg fout zit’.

Of registreer je om te kunnen reageren.