Home

Nieuws 342 x bekeken

Boeren meestal aansprakelijk voor schade

Doetinchem - Schade die werknemers in de agrarische sector tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden toebrengen aan anderen is altijd voor rekening van de boer als werkgever.

Ook voor schade veroorzaakt door ingehuurde werknemers draait de boer meestal op omdat het voor buitenstaander vaak niet duidelijk is wat de arbeidsrelatie is. De loonwerker en zzp'er wordt dan gelijkgesteld aan een werknemer in loondienst. Ook als het voor een buitenstaander wel duidelijk is dat de schade van de hand van een ingehuurde kracht is kan hij sinds een Hoge Raad uitspraak van medio 2010 – zowel de ingehuurde kracht – als ook de boer als werkgever aanspreken. Dit geldt alleen als het om werkzaamheden gaat die de boer ook zelf had kunnen uitvoeren.

Schade op het eigen bedrijf is als het veroorzaakt wordt door werknemers ook altijd voor rekening van de boer, tenzij hij kan aantonen dat de werknemer bewust roekeloos te werk is gegaan. Voor ingehuurde krachten is het afhankelijk wat er in een contract is afgesproken tussen beide partijen. Als er geen contract is kan de boer de ingehuurde werknemer in ieder geval aansprakelijk stellen voor de ontstane schade.

Voor letselschade geldt dat de boer als werkgever zowel aansprakelijk is voor zijn eigen werknemers als voor de ingehuurde werknemers. Het is dus zaak goed te letten op de arbeidsomstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.