Home

Nieuws 188 x bekeken

Bleker wil groter aandeel tweede pijler

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) meer gewicht toekennen.

In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij een hoger aandeel van het nog vast te stellen budget voor het plattelandsbeleid gerechtvaardigd. Hij tekent daarbij wel aan dat de ruimte voor nationale co-financiering, zoals vereist voor subsidies in de tweede pijler, zeer beperkt is.

Blekers pleidooi voor een steviger plattelandsbeleid is opvallend; tot nu toe benadrukte hij vooral het belang van de eerste pijler, waarin de directe betalingen aan boeren zijn opgenomen. Op dit moment besteedt Nederland zo’n 95 procent van het GLB-budget via de eerste pijler; slechts 5 procent van de middelen zit in pijler twee.

Of registreer je om te kunnen reageren.