Home

Nieuws 195 x bekeken

Bleker past betaalschema voor toeslagrechten niet aan

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) gaat het schema voor de uitbetaling van toeslagrechten niet meer aanpassen, om zo boeren die in financiële moeilijkheden zijn geraakt te helpen.

Dat schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Ger Koopmans had om versnelde uitbetaling aan noodlijdende boeren gevraagd, na berichten in de media dat boeren een faillissement riskeren doordat ze hun toeslag te laat krijgen. De uitbetaling geschiedt later dan gewoonlijk vanwege de aanpassing van het perceelsregister.

Bleker stelt dat hij niet kan nagaan of de berichten kloppen. Van de landbouworganisaties LTO en NMV zegt hij geen signalen te hebben ontvangen dat boeren door de late uitbetaling het hoofd niet boven water kunnen houden. Bovendien zou het nu nog aanpassen van het betaalschema weer leiden tot een latere uitbetaling van de toeslagen aan andere boeren, en dat wil Bleker niet.

Volgens de staatssecretaris ligt de uitbetaling van de toeslagen op koers. Eind februari had ruim 70 procent van de landbouwers zijn toeslag gekregen (in totaal 444 miljoen euro). Dat is precies volgens planning. Streven is om in april 90 tot 95 procent te hebben uitbetaald. De EU verplicht lidstaten om alle toeslagen vóór eind juni te hebben afgehandeld.

Het aantal bezwaren tegen de vaststelling van de toeslagrechten is beperkt. Eind februari had de Dienst Regelingen 436 bezwaren ontvangen, op bijna 42.000 beschikkingen (ruim 1 procent). De meeste bezwaren gaan over de perceelsoppervlakte en de ingestelde ondergrens voor uitbetaling van 500 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.