Home

Nieuws 238 x bekeken

Bleker nu ook bezorgd over overleg met Mercosur

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) lijkt zich nu ook zorgen te maken over de onderhandelingen, die de Europese Commissie voert met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur over liberalisering van de onderlinge handel.

Bleker heeft het onderwerp tenminste geagendeerd voor de Raad van EU-landbouwministers, aanstaande donderdag. Het lijkt een breuk met het verleden, toen Nederlandse kabinetten zich doorgaans onomwonden uitspraken vóór liberalisering.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bleker: ”Ik zal de Commissie verzoeken zich in te zetten voor een akkoord dat nieuwe markttoegang oplevert voor de Europese exporteurs en investeerders, en rekening te houden met onze offensieve en defensieve landbouwbelangen (waaronder dierenwelzijn).”

De Tweede Kamerfracties van VVD en CDA hadden Bleker vorige week de garantie gevraagd dat een akkoord met Mercosur geen nadelige gevolgen voor Europese boeren zal hebben. Het punt komt dinsdagavond aan bod in een Kamerdebat met Bleker.

De Europese landbouwsector, waaronder recent LTO, verzet zich al langer tegen heropening van het handelsoverleg met Mercosur. Met name de varkensvleesketen vreest dat een handelsakkoord leidt tot een grote toevoer van goedkoop Zuid-Amerikaans vlees naar de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.