Home

Nieuws 160 x bekeken

'Advies commissie veehouderij blijft nodig'

Den Bosch – Sinds de instelling van een commissie duurzame veehouderij in Noord-Brabant is de maatschappelijke discussie over de veehouderij eerder verhevigd dan afgenomen en lijkt de acceptatie nog verder afgenomen.

Toch is de opdracht aan de commissie niet achterhaald of overbodig geworden.

Dit zegt Daan van Doorn, voorzitter van de commissie. Inhoudelijk wil hij geen uitspraken doen over het werk van de breed samengestelde commissie, maar hij verwacht dat het advies van de commissie op alle vragen zal ingaan die worden opgeworpen vanuit diverse hoeken.

De Commissie ziet ook dat een club als het Brabantse Burgerinitiatief Megastallen-Nee zich hevig roert, dat tv-programma’s voor verdere discussies zorgen en dat overheden met verboden op megastallen komen. Toch is de reactie vooralsnog: ”Laat ze maar lopen,” zegt Van Doorn. ”Ik denk dat in het advies heel veel zaken samen gaan vallen.”

De urgentie van een afgewogen advies, waarmee alle partijen de komende jaren verder kunnen, is door alle ontwikkelingen niet afgenomen, stelt hij. Komt zo’n advies er niet, dan zullen partijen alleen maar meer tegenover elkaar komen te staan. Het is nodig om zowel het maatschappelijk onbehagen over de ontwikkeling van de veehouderij te adresseren als om de veehouderij zelf nieuwe duidelijkheid te geven, meent voorzitter Van Doorn.

De commissie is zich daarmee ten volle bewust van de zwaarte van haar opdracht. Te meer omdat ook anderen, zoals het ministerie van ELI en provincies en gemeenten elders in het land kijken naar de uitkomsten in het Brabantse.

Of registreer je om te kunnen reageren.