Home

Nieuws 417 x bekeken

'20.000 hectare voor landbouw in Markerwaard'

De discussie over de inpoldering van de Markerwaard is nog steeds niet verstomd. De Vereniging Vrienden van de Markerwaard presenteert vandaag een nieuwe visie op het gebied.

Natuur, water en recreatie nemen hierin het grootste deel van het gebied in beslag. Op 20.000 van de 70.000 hectare van IJmeer en Markermeer kan ruimte komen voor landbouw. Dit zou moeten dienen als compensatie voor verlies aan landbouwgrond in het Groene Hart, aldus de vereniging.

De vereniging ijvert al ruim 25 jaar voor inpoldering. In de nieuwe visie ’Het Markermeer – meer waard’ wil ze een bijdrage leveren aan de discussie over de ontwikkeling van Markermeer en IJmeer in verband met het kabinetsprogramma Randstad Urgent.

Het plan beoogt de inrichting van een omvangrijk wetland van minstens 17.000 hectare. Verder zou het IJmeer ingericht moeten worden tot een ’grootstedelijk recreatiegebied’. In totaal zou er 20.000 hectare aan nieuwe randmeren moeten komen.

Volgens de vereniging is inpoldering op deze manier prima te rijmen met nieuwe eisen op het gebied van waterbeheer van de commissie-Veerman.

Of registreer je om te kunnen reageren.