Home

Nieuws 198 x bekeken

Zeeland verwerpt kritiek aanpak Thermphos

Middelburg - De provincie Zeeland heeft problemen rondom fosforfabriek Thermphos verkeerd aangepakt. Dat concludeert de commissie onder leiding van Jan Mans die onderzocht hoe Zeeland omging met het handhaven en gedogen van Thermphos.

Volgens Mans zijn de problemen met te weinig samenhang aangepakt. In het rapport dat vrijdag naar buiten kwam, schrijft de commissie dat het college van Gedeputeerde Staten niet genoeg heeft laten blijken dat het weet hoe zwaar de industrie is in de provincie. Zeeland is na de Rijnmond het tweede risicogebied van Nederland.

Binnen de provincie is volgens de commissie onvoldoende deskundigheid op de terreinen volksgezondheid, toxicologie en medische milieukunde.

Zeeland was meerdere keren te welwillend bij het meedenken over vergunningen. Daardoor schortte het in de handhaving. Ook toen bleek dat Thermphos de processen onvoldoende onder controle had, bleef de provincie laks.

De commissie-Mans vindt ook dat Provinciale Staten tekortschoten. Ondanks dat de problemen met de jaren complexer werden, deden ze niets.

De provincie Zeeland is het niet eens met de conclusies . ,,Een deel van de conclusies klopt niet en spoort niet met de inhoud van het rapport'', aldus Gedeputeerde Staten van de provincie in een verklaring vrijdag.

In de verklaring weerlegt de provincie een aantal bevindingen. Wel zal ze de aanbevelingen van Mans c.s. zorgvuldig bestuderen. De commissie kan ervan op aan dat de provincie ,,dat wat zinnig is'' zal overnemen.

GS stellen dat de conclusie dat er gebrekkige aandacht is voor de volksgezondheid en dat de provincie daarover met de GGD aan tafel had gemoeten, ,,elke feitelijke grond mist''. In het rapport zelf staat, zo stellen GS, dat de GGD niet beschikt over eerstelijns medische milieukunde. De provincie werkt wel met het RIVM, ,,en dat is maar goed ook''.

De provincie ziet ook geen basis voor conclusies dat zij de relatieve zwaarte van de industrie in de regio niet voldoende beseft, of dat er te veel is 'meegedacht' met Thermphos. Gesprekken over de hoge emissies verliepen vaak ,,op hoge toon'' en er zijn sancties opgelegd.

Wel erkent de provincie dat zij haar taken te technisch heeft ingevuld en te weinig communiceert. Daar wordt inmiddels al veel aandacht aan besteed, aldus de verklaring.

Thermphos International BV is een fosforproducent in het Sloegebied in Vlissingen-Oost. Volgens de eigen site kent het bedrijf een omzet van 550 miljoen euro en telt het wereldwijd 1200 werknemers. Thermphos is een internationale producent van fosfor en fosforproducten die worden gebruikt in onder meer de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, in schoonmaakmiddelen maar ook in kunstmest, gewasbescherming en diervoeders.

Of registreer je om te kunnen reageren.