Home

Nieuws 249 x bekeken

Winning “onconventioneel” gas niet per se goudmijn boeren

Doetinchem - Voor het winnen van onconventioneel gas in Nederland zijn al snel honderden putten nodig die worden geslagen bij grondeigenaren, en dan met name boeren.

Hoewel landbouwbedrijven in de VS regelmatig een ton of meer geboden kregen als vergoeding, betekent de winning hooguit voor een betrekkelijk klein aantal boeren in Nederland een bron van inkomsten.

Sinds enkele jaren is het door nieuwe technieken mogelijk gas te winnen uit gesteenten als leisteen. Volgens de Nederlandse Energieraad is daardoor de gasvoorraad op de wereld feitelijk verdubbeld. De Energieraad spreekt van een grote potentie en denkt dat landeigenaren mee kunnen profiteren van de winning. Omdat een boorput in de achtertuin of een natuurgebied onwenselijk is, zijn energiebedrijven in de VS vooral uitgeweken naar boerderijen.

Het Britse Cuadrilla Resources heeft volgens dagblad De Volkskrant voor de provincie Noord-Brabant het recht verkregen tot 2014 naar gas te zoeken. De eerste proefboring, kosten 12 miljoen euro, zal plaatsvinden bij een boomkwekerij in Haaren. Het bedrijf, dat in partnerschap met staatsbedrijf Energie Beheer Nederland opereert, wil ook in de Noordoostpolder zoeken. Het Australische Queensland Gas (eigendom van British Gas) zoekt ten Oosten van de IJssel naar onconventioneel gas.

Het zogeheten “schaliegas” is vanaf 200 miljoen jaar geleden gevormd uit dode algen in gesteenten. Vanwege de diepte en het gesteente kan het gas niet natuurlijk naar de bovengrond komen. Een buis voldoet niet: er moet fors geboord worden. Het Amerikaanse Halliburton bedacht een driltechnologie waarmee de boor verticaal tot circa 6 kilometer diepte wordt ingebracht totdat deze op leisteen botst.

De boor buigt dan af en gaat horizontaal verder. Het boorbedrijf injecteert dan maximaal 19 miljoen liters water zand en circa 80.000 chemicaliën om het spleten in het leisteen te creëren. Deze technologie wordt “fracking” genoemd en wordt kritisch onder de loep genomen in de voor prijzen genomineerde documentaire Gasland.

Volgens documentairemaker Josh Fox is het grondwater door de techniek besmet. In sommige gevallen is het grondwater blijkens de documentaire zelfs ontvlambaar geworden. Omdat de putten vooral in boerenland worden geslagen, kunnen boeren hier last van hebben. De industrie stelt tegenover de documentaire de mededeling dat nog nimmer een zaak van vervuiling voor de rechter stand hield.

Geoloog Stefan Luthi van de TU Delft stelde eerder in een analyse dat de kans klein is dat “fracking” in Europa zo grootschalig zal worden toegepast als in de VS. De olie- en gasindustrie in de VS is volgens de Zwitser groter en machtiger; ze werkt door de concurrentie met een lagere kostprijs. Milieuvergunningen zijn bovendien eenvoudiger te bemachtigen.

Of boeren kunnen profiteren zal moeten blijken uit de maximaal 4 proefboringen die Cuadrilla Resources wil uitvoeren in Nederland. Bij een vondst en keuze tot winning worden op één locatie circa 10 putten geslagen. Dat betekend dat het aantal profiterende boeren bij een behoefte van circa 100 putten, beperkt zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.