Home

Nieuws 260 x bekeken

Waterschap Aa en Maas wil meer mogelijkheden voor afzet fosfaat uit afvalwater

Odiliapeel – Het ministerie van ELI moet meer mogelijkheden scheppen voor de afzet van fosfaathoudende kunstmestvervangers.

Dat maakt het financieel gemakkelijker om te investeren in het zuiveren van afvalwater.

Dat zei bestuurder Piet Beltman van het Oost-Brabantse waterschap Aa en Maas vandaag op een bijeenkomst bij aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef in Odiliapeel. Het waterschap en Peka Kroef hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar het zuiveren van afvalwater.

Peka Kroef gaat meer afvalwater hergebruiken en gaat fosfaat terug winnen uit het afvalwater. Het afvalwater dat niet meer kan worden hergebruikt wordt niet meer geloosd in het Peelkanaal, maar gaat rechtstreeks naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Haps.

Het waterschap gaat in Haps meer fosfaat uit het afvalwater halen. Beltman: ”Het voordeel voor Peka Kroef is dat het bedrijf kan voldoen aan de eisen voor het lozen van afvalwater en dus kan blijven groeien. Het waterschap heeft er belang bij dat er minder afvalwater wordt geloosd in het gebied, zodat het oppervlaktewater schoner blijft.”

Beltman vindt het jammer dat het fosfaat dat uit het afvalwater wordt gehaald niet rechtstreeks aan boeren kan worden geleverd als kunstmestvervanger. ”Nu gaat het via de slibverbrandingsinstallatie in Moerdijk naar een kunstmestfabriek. Dat is een omweg. De overheid moet eens vaart maken om rechtstreeks gebruik in de landbouw mogelijk te maken. Met een verdienmodel voor vermarkting van fosfaat uit afvalwater maak je meer mogelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.