Home

Nieuws 188 x bekeken

Voedselprijsindex FAO stijgt tot historisch hoogtepunt

Rome - Voedselprijzen hebben in januari voor de zevende maand op rij een een historische piek bereikt. Met name de zuivel- en suikerprijs stegen hard.

Dat blijkt uit de voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO. De index eindigde 3,4 procent hoger dan in december, en de FAO voorziet een verdere stijging in de komende maanden.

De cijfers bewijzen dat de opwaartse druk op voedselprijzen niet afneemt, aldus FAO-econoom en graanmarktexpert Abdolreza Abbassian. “Hoge voedselprijzen zijn van grote zorg speciaal voor landen met een laag inkomen en een tekort aan voedsel, die mogelijk problemen tegenkomen bij het financieren van voedselimporten.”

De wereldwijde zuivelprijs steeg in januari 6,2 procent tot 221 punten. De stijging is het gevolg van een sterke consumptiegroei in opkomende economieën en een jaarlijks terugkerende terugval van de productie op het zuidelijk halfrond. De FAO verwacht dat de melkprijs hoog blijft. Het record, 268 punten, werd in november 2007 genoteerd.

In 2008 kwam de index gemiddeld uit op 220 punten, om vervolgens fors te dalen tot een dieptepunt van 117 punten in maart 2009. De suikerprijs steeg in januari 5,2 procent tot het hoogste niveau ooit. Nog in maart 2009 lag de index, nu 420 punten de helft lager. De graanprijs steeg in januari 2,8 procent terwijl oliën en vetten 5,6 procent in januari hoger noteren.

De FAO houdt sinds 1990 de prijzen van voedsel bij. Hoewel de systematiek (met terugwerkende kracht) deze maand is aangepast met andere indexcijfers tot gevolg, blijft het beeld hetzelfde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.