Home

Nieuws 302 x bekeken

Verklaring noodslachting vereenvoudigd

Zoetermeer/Den Haag – Veehouders die een bijzondere noodslachting laten doen (verdoving en verbloeding op het bedrijf), kunnen hiervoor een vereenvoudigd formulier gebruiken. Dit meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de ’verklaring voor noodslachting’ zodanig aangepast dat geen dubbeling meer nodig is met het VKI-formulier. Dit bespaart een hoop papierwerk. De nieuwe verklaring is beschikbaar sinds 1 februari. Werken met de oude verklaringen is toegestaan tot 1 februari 2012.

Voor alle slachtdieren moet de veehouder voedselketeninformatie (VKI) beschikbaar stellen. Dit geldt ook bij bijzondere noodslachtingen. Hieronder wordt verstaan dat een dier door de dierenarts op het bedrijf wordt verdoofd en verbloed. Daarvoor geeft de dierenarts een verklaring voor noodslachting af. Een gedeelte van de groenverklaring moet door de veehouder worden ingevuld en getekend.

De informatie komt op de oude formulieren echter grotendeels overeen met de VKI die de veehouder ook moet afgeven. Daarom heeft het PVV de VWA gevraagd de groenverklaring aan te passen. Dierenartsen kunnen de nieuwe groenverklaringen bestellen bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMVD).

Of registreer je om te kunnen reageren.