Home

Nieuws 153 x bekeken

VN: 2 procent BBP nodig voor vergroenen economie

Nairobi – Als 990 miljard euro wordt geïnvesteerd in specifieke sectoren als landbouw en energie kan de economie snel worden vergroend.

Dat schrijft VN-agentschap UNEP in een studie. Het bedrag komt neer op 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van de wereld. Overheden en niet-bedrijven spelen volgens UNEP een cruciale rol bij de transitie.

Van de 990 miljard zou 80 miljard moeten worden vrijgemaakt voor de landbouw, Het geld zou moeten worden ingezet voor het verhogen van opbrengsten per hectare, en beter gebruik van bodem en water. Nog eens 265 miljard euro zou moeten gaan naar de energiesector.

Daarbij kiest UNEP in de studie voor wind en zonne-energie, en niet primair voor energiegewassen of nucleaire energie. Nog eens 769 miljoen euro wordt in de visie van UNEP geïnvesteerd in water, dat ook voor de landbouw een cruciale rol speelt. Het overige geld wordt vrijgemaakt voor ecotoerisme, bosbouw, industrie, afvalverwerking, nieuwe huizenbouw en transport.

Er bestaat reeds een wirwar aan regels en subsidies en beleid wereldwijd ten behoeve van een groenere economie, erkent de studie, verricht onder leiding van Pavan Sukhdev, die gedetacheerd is door Deutsche Bank. ”Overheden spelen een centrale rol in veranderende wetten en beleid, en het investeren van publiek geld. Ze kunnen de benodigde triljoenen dollars ontlenen ten faveure van de groene economie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.