Home

Nieuws 185 x bekeken

Twijfels over strategisch energie-onderzoek

Zoetermeer – Twee strategische onderzoeksprojecten naar benutting van zonnewarmte en diepe aardwarmteboring komen er voorlopig niet.

Dat bleek vandaag bij de sectorcommissie energie van het Productschap Tuinbouw.

Zo wil het Innovatieplatform Glastuinbouw Oostland (Iglo) verder met onderzoek naar diepe aardwarmteboring voor elektriciteitsproductie. Er zijn echter twijfels of Oostland wel de juiste locatie is voor zo’n fundamentele proef. Volgens glasgroenteteler en commissielid Jeroen Steenbrink is het cruciaal dat een eerste boring van meer dan 3.000 meter ook daadwerkelijk slaagt. ”Is het Oostland dan wel het juiste gebied. Daar wil ik eerst zekerheid over.”

ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts noemde de onderbouwing nog te mager. Zo wordt er gerekend met te gunstige toekomstige elektriciteitsprijzen, stelde hij.

Het onderzoek naar benutting van zonnewarmte voegt op dit moment te weinig toe, stelde LTO Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten. Onderzoek naar zonneboilers op bedrijfsgebouwen of warmtewinning onder asfalt is niet nodig, omdat in andere sectoren hier al ervaring mee is. Verder zijn lopende onderzoeken naar nieuwe slimme kasdekken al ingezet.

Ander strategisch onderzoek zoals warmte-opslag in de bodem in de zomer komt er wel. Dit project moet argumenten opleveren om regels voor warmte-opslag te verruimen. Nu staan provincies vaak opslag van hoge temperatuurwarmte niet toe, terwijl dit een zeer waardevolle manier kan zijn van warmtebenutting. Vooral het nieuwe telen kan profiteren van de techniek, omdat deze draait om het vasthouden van warmte in de kas.

Of registreer je om te kunnen reageren.