Home

Nieuws 211 x bekeken

Rusland: Nederland risicovollere leverancier

Moskou – Nederland was in 2009 goed voor 18,2 procent van de risicovolle producten die uit de EU Rusland binnenkwam. Dat laat voedselveiligheidsdienst Rosselkkhoznadzor weten in een bericht naar aanleiding van overleg met het Nederlandse ministerie van ELI.

Rusland noemt partijen risicovol als ze boven de Russische residunorm uitkomen. De Russische cijfers zijn van vóór de harmonisering van de residunormen door de Russische overheid eind 2010.

Volgens de Russische dienst kwam in 2008 nog circa 3 procent van de risicovolle partijen uit Nederland. Nederlandse exporteurs hebben in 2009 dus een verslechtering veroorzaak. Rusland kondigde dat jaar ook maatregelen aan door veiligheidscertificaten te eisen en de erkenning van laboratoria in te trekken.

Het beeld klopt met Nederlandse cijfers. Voldeed in 2009 van het Nederlandse product circa 35 procent niet aan de Russische normen, sinds de inwerkingtreding van de nieuwe geharmoniseerde normen op 25 september 2010 is dit gereduceerd tot 8 procent. Daarvoor was dat percentage overigens al teruggebracht tot 20 procent.

Nu de residunormen goeddeels zijn aangepast aan Europes normen, blijven Russen overtredingen vinden van nitraatnormen in Nederlandse groente en fruit.

Het ministerie van ELI wil niet reageren op de Russische cijfers. ”Het is een kwestie van statistiek als je het zo afzet tegen Europese cijfers”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.