Home

Nieuws 174 x bekeken

Rechter wijst vervolging Tönnies nogmaals af

Hamm – Topman Clemens Tönnies van het gelijknamige vleesconcern Tönnies is nogmaals vrijgesproken van de verdenking van bedrog met gemengd gehakt.

Dat heeft het Oberlandesgericht in Hamm in Noordrijn-Westfalen vastgesteld in de beroepszaak die was aangespannen door het Openbaar Ministerie in Bochum. Justitie was in beroep gegaan tegen een soortgelijke uitspraak van het Landgericht in Essen.

Tönnies en twaalf leidinggevenden van het concern zouden opzettelijk minder rundvlees in het gehakt hebben gemengd dan aangegeven op de verpakkingen. Volgens het Landgericht in Essen en het Oberlandesgericht kan daarmee hooguit sprake zijn geweest van een overtreding van de levensmiddelenwetgeving en een strafrechtelijke vervolging rechtvaardigt een dergelijke overtreding niet. Het Oberlandesgericht voegt bovendien aan zijn uitspraak toe dat het niet heeft kunnen vaststellen, ”dat überhaupt minderwaardige waar is geleverd en de afnemers de geleverde waar te duur hebben betaald. Onderzoek naar de verkeerswaarde van de daadwerkelijk geleverde waar ontbreekt.” Het Openbaar Ministerie had uit moeten zoeken hoeveel de afnemers in het gegeven geval teveel hebben betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.